Jíst či nejíst? Konzumaci ryb se v těhotenství vyhýbat nemusíte

To, že těhotenství je citlivé období, kdy by si nastávající maminky měly dopřávat pestrou a zdravou stravu, asi nemusíme připomínat. Dnes se zaměříme na to, jak je to s konzumací ryb v těhotenství.

6. 2. 2023 Aneta Sojková

Bez popisku

Ryby jsou důležitým zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin, a především pak kyseliny docosaxhexaenové (DHA). Ta má podle odborníků kladný vliv na vývoj dítěte, zejména na vývoj zraku a nervové soustavy. Právě proto bývá DHA součástí těhotenských vitamínů. Od konzumace ryb v těhotenství však může odrazovat obava z obsahu rtuti. Britští vědci z naší sesterské studie ALSPAC však nyní vyvrací, že by hladina rtuti způsobená konzumací ryb v těhotenství měla negativní dopad na vývoj děťátka. Svá zjištění publikovali v renomovaném vědeckém žurnálu Neurotoxikologie.

Výzkumníci porovnali data od více než čtyř tisíc nastávajících maminek z dvou rozdílných geografických oblastí – ze Seychell a z Anglie. Jídelníček téměř všech nastávajících maminek ze Seychell je založený na konzumaci různých druhů ryb a mořských plodů. Na druhé straně strava britských těhotných žen se konzumaci ryb spíše vyhýbá.

Vědci prozkoumali vzorky krve od těhotných, kde se zaměřovali na obsah rtuti, a díky tomu, že ženy byly zapojené do dlouhodobé populační studie „Děti devadesátek“ měli k dispozici také pravidelná data o zdravotním stavu dítěte z průběhu jejich dětství. Prokázali, že příliš nezáleží na tom, jaký druh ryb ženy v těhotenství konzumovaly, protože základní nutrienty z ryb můžou sloužit jako ochrana před potenciálně nebezpečnou rtutí. „Přišli jsme na to, že matčina hodnota rtuti nemá a s největší pravděpodobností nebude mít žádný negativní vliv na vývoj dítěte,“ zdůraznila jedna z autorek studie Caroline Tayolorová.

Ukázalo se, že důležitějším faktorem ve vývoji dítěte je fakt, zda ženy ryby jedly a měly dostatečný přísun omega-3 esenciálních mastných kyselin a dalších vitamínů, nebo se ryb zcela zřekly. Současná doporučení však stále nabádají k tomu, aby se těhotné ženy vyhýbaly některým typům ryb s relativně vysokým obsahem rtuti, ke kterým patří například makrela, mečoun či velké dravé sladkovodní ryby jako štika nebo candát.

Výzkumníkům jde především o to, aby se kvůli současným varováním těhotné ženy rybám preventivně nevyhýbaly úplně a neochudily se tak o důležité a potřebné vitamíny včetně mastných kyselin s dlouhým řetězcem, jódu, selenu a vitamínu D. Zdůrazňují, že těhotné ženy by měly do svého jídelníčku zařadit alespoň dvě ryby týdně, z čehož by jedna měla být tučnější jako například oblíbený losos, sardinky nebo tuňák.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info